El municipi del Baix Llobregat treballa per combatre l’emergència climàtica i vulnerabilitat social posant a disposició de la ciutadania 63 contenidors de Solidança/ Roba Amiga.
Les ciutadanes i ciutadans de Viladecans han demostrat novament el seu compromís ambiental incrementant un 12% la recollida de roba, dipositant un total de 220.144 kg de roba en desús als contenidors taronges Solidança/Roba Amiga repartits arreu del municipi. A partir de les donacions de roba en desús s’ha evitat 1.818.383 kg d’emissions de CO₂ a l’atmosfera, evitant que la roba es converteixi en rebuig i fomentant l’economia circular amb valor social.
Així doncs, el gest de dipositar roba als contenidors Solidança/ Roba Amiga, ha permès assolir fites ambientals que converteixen al municipi de Viladecans en un dels territoris referents en recollida de tèxtil, recollint 3,27 kg per habitant i any, un 9% que l’any anterior, una bona dada que queda per sobre de la mitjana catalana (2,35 kg per habitant i any).
A més del compromís amb la recollida de roba, Viladecans disposa d’una deixalleria amb un model únic, reconegut com de 3a Generació, que ofereix un ventall d’activitats enfocades a la millora ambiental, a més de la recollida de roba, fomentant circuits de reutilització i promovent el desenvolupament d’itineraris d’inserció sociolaboral. Disposa de diversos espais per poder fer-ho possible:
Dins del marc de prevenció de residus, Viladecans també ofereix altres activitats de Cercle Zero, sumant un total de 56 serveis realitzats entre els serveis d’autoreparació, la DidalTruck, la ReparaTruck i altres tallers i activitats en fires. La participació ciutadana ha estat destacable, amb un total de 362 persones implicades, fet que reafirma Viladecans com una de les ciutats més actives en la prevenció de residus. Gràcies a la iniciativa de totes aquestes persones, el 2024 s’han aconseguit estalviar més de 200 kg de residu tèxtil i de residus elèctrics i electrònics en els diferents serveis, contribuint així a un model de consum més sostenible i responsable.
Enguany amb l’aplicació de la nova Llei 07/2022 de gestió de residus i sòls contaminants, es marca un futur del reciclatge a Espanya i ens ajudarà a avançar cap a l’economia circular i el residu tèxtil en l’àmbit normatiu. És així com Solidança, juntament amb Viladecans, segueixen compromeses en l’impuls de la gestió del tèxtil aportant una correcta gestió i apostant per l’economia circular a través de la reutilització així com seguir enfocada en l’economia social a través de la inserció sociolaboral.
La nova directiva busca protegir el medi ambient, la salut i el benestar de la ciutadania mitjançant la prevenció i reducció dels residus, la millora de l’eficàcia de l’ús dels recursos i la reducció de l’impacte dels productes plàstics al medi ambient. Per a les entitats socials dedicades a la gestió dels residus, és una normativa que dona impuls a la nostra tasca i ens beneficia en el seu desenvolupament.
L’aposta de Solidança/Roba Amiga no només consisteix en una tasca i compromís ambiental, sinó també en l’acompanyament individualitzat i holístic de la persona a través del seguiment d’itineraris d’inserció sociolaboral per a persones en situació de vulnerabilitat social. En aquest sentit, Solidança treballa en col·laboració amb els Serveis Socials per a la inserció de 4 persones a través de la contractació en el municipi. Aquestes contractacions permeten l’adquisició d’hàbits laborals i capacitats tècniques que les acosten al món laboral a través de llocs de treball vinculats a la gestió dels residus. D’altra banda, s’ha ofert una formació ocupacional per a 4 persones en situació de vulnerabilitat social del municipi.
Viladecans també vol sensibilitzar a la població envers la problemàtica ambiental i social de la indústria tèxtil amb la realització de 3 campanyes d’educació ambiental al municipi on s’han recollit 60 kg de roba i calçat a una escola del municipi. També s’han realitzat i 6 activitats i tallers d’educació ambiental i per a la sostenibilitat a les escoles amb campanyes de recollida de roba i calçat sensibilitzant a 130 alumnes.
El municipio del Baix Llobregat trabaja para combatir la emergencia climática y vulnerabilidad social, poniendo a disposición de la ciudadanía 63 contenedores de Solidança/ Roba Amiga.
Las ciudadanas y ciudadanos de Viladecans han demostrado nuevamente su compromiso ambiental incrementando un 12% la recogida de ropa, depositando un total de 220.144 kg de ropa en desuso en los contenedores naranjas Solidança/Roba Amiga repartidos por todo el municipio. A partir de las donaciones de ropa en desuso se ha evitado 1.818.383 kg de emisiones de CO₂ a la atmósfera, evitando que la ropa se convierta en desecho y fomentando la economía circular con valor social.
Así pues, el gesto de depositar ropa en los contenedores Solidança/ Roba Amiga, ha permitido alcanzar metas ambientales que convierten al municipio de Viladecans en uno de los territorios referentes en recogida de textil, recogiendo 3,27 kg por habitante y año, un 9% que el año anterior, un buen dato que queda por encima de la mediana.
Además del compromiso con la recogida de ropa, Viladecans dispone de un punto limpio con un modelo único, reconocido como de 3ª Generación, que ofrece un abanico de actividades enfocadas a la mejora ambiental, además de la recogida de ropa, fomentando circuitos de reutilización y promoviendo el desarrollo de itinerarios de inserción sociolaboral. Dispone de varios espacios para poder hacerlo posible:
Dentro del marco de prevención de residuos, Viladecans también ofrece otras actividades de Cercle Zero, sumando un total de 56 servicios realizados entre los servicios de autorreparación, la DidalTruck, la ReparaTruck y otros talleres y actividades en ferias. La participación ciudadana ha sido destacable, con un total de 362 personas implicadas, lo que reafirma Viladecans como una de las ciudades más activas en la prevención de residuos. Gracias a la iniciativa de todas estas personas, en 2024 se han conseguido ahorrar más de 200 kg de residuo textil y de residuos eléctricos y electrónicos en los diferentes servicios, contribuyendo así a un modelo de consumo más sostenible y responsable.
Este año, con la aplicación de la nueva Ley 07/2022 de gestión de residuos y suelos contaminantes, se marca un futuro del reciclaje en España y nos ayudará a avanzar hacia la economía circular y el residuo textil en el ámbito normativo. Es así como Solidança, junto a Viladecans, siguen comprometidas en el impulso de la gestión del textil, aportando una correcta gestión y apostando por la economía circular a través de la reutilización, así como seguir enfocada en la economía social a través de la inserción sociolaboral.
La nueva directiva busca proteger el medio ambiente, la salud y el bienestar de la ciudadanía mediante la prevención y reducción de los residuos, la mejora de la eficacia del uso de los recursos y la reducción del impacto de los productos plásticos en el medio ambiente. Para las entidades sociales dedicadas a la gestión de los residuos, es una normativa que da impulso a nuestra labor y nos beneficia en su desarrollo.
La apuesta de Solidança/Roba Amiga no solo consiste en una tarea y compromiso ambiental, sino también en el acompañamiento individualizado y holístico de la persona a través del seguimiento de itinerarios de inserción sociolaboral para personas en situación de vulnerabilidad social. En este sentido, Solidança trabaja en colaboración con los Servicios Sociales para la inserción de 4 personas a través de la contratación en el municipio. Estas contrataciones permiten la adquisición de hábitos laborales y capacidades técnicas que las acerquen al mundo laboral a través de puestos de trabajo vinculados a la gestión de los residuos. Por otra parte, se ha ofrecido una formación ocupacional para cuatro personas en situación de vulnerabilidad social del municipio.
Viladecans también quiere sensibilizar a la población sobre la problemática ambiental y social de la industria textil con la realización de 3 campañas de educación ambiental en el municipio, donde se han recogido 60 kg de ropa y calzado en una escuela del municipio. También se han realizado y 6 actividades y talleres de educación ambiental y para la sostenibilidad en las escuelas con campañas de recogida de ropa y calzado, sensibilizando a 130 alumnos.