Els Residus d’Aparells Elèctrics i Electrònics (RAEE) són el flux de residus que més creix a escala mundial. Per això, des de Solidança treballem per donar-los una segona vida a través del nostre servei de Preparació per a la Reutilització (PxR), garantint així una gestió sostenible i responsable d’aquests materials.
Durant el 2024, el nostre taller de RAEE ha gestionat 28.626 kg de residus electrònics, dels quals s’ha aconseguit un 20% de reutilització en línia blanca, retornant aquests aparells al mercat a través de les botigues Solidança de segona mà. Aquest procés no només allarga la vida útil dels dispositius, sinó que també ha suposat un estalvi de 114.418 kg d’emissions de CO₂ a l’atmosfera.
Aquesta activitat té un gran impacte ambiental positiu, però també esdevé una eina fonamental per a la inserció sociolaboral. Els llocs de feina relacionats en la gestió i recuperació d’aquests residus són destinats a la inserció de persones en situació de vulnerabilitat social, oferint-los formació i acompanyament a través d’itineraris d’inserció sociolaboral per millorar les seves oportunitats laborals.
Els RAEE inclouen una àmplia gamma de dispositius, des de telèfons mòbils i tauletes fins a rentadores o televisors. La seva producció ha augmentat exponencialment, passant de 7,6 milions de tones comercialitzades el 2012 a 13,5 milions el 2021 només a la UE. Malgrat aquest creixement, només un 17,4% es gestiona correctament, mentre que la resta es perd en circuits no controlats.
Aquests residus contenen materials valuosos i escassos, com metalls i ceràmiques, identificats per la Comissió Europea com a primeres matèries crítiques per la seva rellevància en la indústria i les tecnologies netes. A més, alguns RAEE poden contenir substàncies perilloses o contaminants, com els clorofluorocarburs (CFC) presents en sistemes de refrigeració o retardants de flama en components electrònics.
Per aquest motiu, des de Solidança impulsem un model de gestió que combina sostenibilitat, economia circular i inclusió social, garantint que cada residu tingui la millor sortida possible, minimitzant-ne l’impacte ambiental i fomentant la reutilització de la majoria dels materials utilitzats en la seva creació.
A més, Solidança ha incorporat millores com l’adquisició d’una trituradora de discs durs i una màquina de trituració de cablejat. També es va instal·lar un circuit tancat d’aigua per a la prova d’electrodomèstics de gamma blanca, que ens ha permès fer un estalvi del 80% del consum d’aigua per a proves d’electrodomèstics.
Si voleu conèixer més sobre el procés de reciclatge que duem a terme amb els residus RAEEs, us animem a veure el programa sobre recondicionament de telèfons mòbils que ens va dedicar Planeta R (RTVE).
Los Residuos de Aparatos Eléctricos y Electrónicos (RAEE) son el flujo de residuos que más crece a nivel mundial. Por eso, desde Solidança trabajamos para darles una segunda vida a través de nuestro servicio de Preparación para la Reutilización (PxR), garantizando así una gestión sostenible y responsable de estos materiales.
Durante 2024, nuestro taller de RAEE ha gestionado 28.626 kg de residuos electrónicos, de los cuales se ha conseguido un 20% de reutilización online blanca, devolviendo estos aparatos al mercado a través de las tiendas Solidança de segona mà. Este proceso no sólo alarga la vida útil de los dispositivos, sino que también ha supuesto un ahorro de 114.418 kg de emisiones de CO₂ a la atmósfera.
Esta actividad tiene un gran impacto ambiental positivo, pero también se convierte en una herramienta fundamental para la inserción sociolaboral. Los puestos de trabajo relacionados en la gestión y recuperación de estos residuos están destinados a la inserción de personas en situación de vulnerabilidad social, ofreciéndoles formación y acompañamiento a través de itinerarios de inserción sociolaboral para mejorar sus oportunidades laborales.
Los RAEE incluyen una amplia gama de dispositivos, desde teléfonos móviles y tabletas hasta lavadoras o televisores. Su producción ha aumentado exponencialmente, pasando de 7,6 millones de toneladas comercializadas en 2012 a 13,5 millones en 2021 solo en la UE. Pese a ese crecimiento, solo un 17,4% se gestiona correctamente, mientras que el resto se pierde en circuitos no controlados.
Estos residuos contienen materiales valiosos y escasos, como metales y cerámicas, identificados por la Comisión Europea como materias primas críticas por su relevancia en la industria y las tecnologías limpias. Además, algunos RAEE pueden contener sustancias peligrosas o contaminantes como los clorofluorocarburos (CFC) presentes en sistemas de refrigeración o retardantes de llama en componentes electrónicos.
Por este motivo, desde Solidança impulsamos un modelo de gestión que combina sostenibilidad, economía circular e inclusión social, garantizando que cada residuo tenga la mejor salida posible, minimizando su impacto ambiental y fomentando la reutilización de la mayoría de los materiales utilizados en su creación.
Además, Solidança ha incorporado mejoras como la adquisición de una trituradora de discos duros y una máquina de trituración de cableado. También se instaló un circuito cerrado de agua para la prueba de electrodomésticos de gama blanca, que nos ha permitido realizar un ahorro del 80% del consumo de agua para pruebas de electrodomésticos.
Si desea conocer más sobre el proceso de reciclaje que llevamos a cabo con los residuos RAEEs, le animamos a ver el programa sobre reacondicionamiento de teléfonos móviles que nos dedicó Planeta R (RTVE).